Eerste Plateau – Afvallen 2020 #5

Een volle maand in de intelligente Lockdown, volgens mij zit ik onderhand al in week 8 en waar ik vorige maand moeite had met een routine en ritme ontwikkelen, is dat nu aardig aan het lukken. Ik ben er nog niet, maar het begint te komen en dat is al heel wat. Een maand waarin ik een beetje met mijzelf in de knoop zat en niet zo goed wist wat ik met de hele situatie aan moest. Motivatie was tot een vriespunt gedaald en de weken vlogen voorbij zonder dat ik het idee had dat ik daadwerkelijk wat deed buiten mijn werk om. Werk ging daarentegen super goed, dat was verrassend.

Sport
Tjah alles viel een beetje weg, de dagen vlogen voorbij en ik deed niet zoveel. Ik ben begonnen met wat meer yoga toe te voegen in mijn leven. Vooral omdat ik veel last had van mijn rug en wat rust wilde vinden. Het begon goed tot ik er ineens mee stopte en daar geen goede reden voor heb. Deze maand wil ik het weer oppakken, want het was eigenlijk best wel prettig. Wandelen deed ik ook nog steeds, maar minder dan ik zou willen. Fitness is helemaal verdwenen en daar baal ik nog het meeste van, ik zie mijn kracht met de week minder worden. Dingen die nooit zwaar waren zijn dat nu ineens weer wel. Het is echt weer even een bedoeling om op de rit te komen, want dit is niet wat ik wil.

Wel heb ik nieuwe sport gear gehaald omdat ik toe was aan wat betere kwaliteit dan een legging die elke keer binnen no time stuk gaat. Dus halloooo Reebok en Nike! Op advies van mijn coach heb ik de komende weken mijn sportmomenten ingepland in mijn planner. Zo laat ik het hopelijk niet meer aankomen op het einde van de dag als ik er geen zin meer in heb en liever de bank niet meer af kom. Toch wordt deze maand ook vreemd, want aan het eind van deze maand gaan we verhuizen naar ons eerste koophuis.

Eten
Mijn voeding is deze maand redelijk oké geweest. We hebben wel een aantal keer wat extra lekkers gegeten zoals op Koningsdag, maar verder heb ik mij wel redelijk gehouden aan mijn voedingspatroon. Zo eet ik ineens best wel veel avocado’s, ik wist niet eens dat ik die dingen lustte, maar hier ben ik dan, zo goed als elke dag bij mijn lunch zitten ze er bij. Geen idee dat ik ook aan de avocado hype mee zou gaan doen, maar hier zijn we dan. Tijdens quarantaine is dan het moment daar dat ik mij klem eet in avocado’s.

Waar ik mij vooral op heb gefocust is minder snacken en na het avondeten niks meer eten. Het kwam vaak voor dat ik in de avond nog zin aan wat had en dan nog een proteïne reep weg at of voor een klein beetje chips ging, terwijl het eigenlijk meer lekkere trek was dan dat ik daadwerkelijk honger was. In dat geval waren het dus extra calorieën die eigenlijk helemaal niet nodig waren. Dat gaat nu de goede kant op. Eten blijft iets wat ik moeilijk vind, ik hou enorm van lekker eten en leren te stoppen omdat je genoeg hebt gehad is moeilijk als je eigenlijk nog een keer wil opscheppen omdat het gewoon zo lekker is.

Gewicht
Waar ik in maar nog afgevallen ben, is dat in April niet gebeurd. Ik heb de eerste 2 weken volledig stil gestaan, in week 3 was ik ineens 2 kilo zwaarder (terwijl ik zeker weet dat ik niet extreem gegeten heb) en in week 4 ging het langzaam weer omlaag. Het is raar dat je weet dat je nooit op een dag meer gegeten hebt dan wat je verbrand en alsnog kom je gewicht aan. Gezien ik elke dag enorm schommel qua gewicht ga ik er vanuit dat ik water aan het vasthouden ben en de stress van de aankomende verhuizing helpt natuurlijk ook niet mee.

Ik baal er wel van dat er geen gewicht is af gegaan en zelfs een klein beetje bij is gekomen.  Soms vraag ik mij af hoe mijn lichaam van binnen werkt want ik houd alles bij wat ik eet en voor dit gewicht om er aan te komen zou ik gigantisch veel meer calorieën gegeten moeten hebben en ik weet heel zeker dat het niet zo is. Om mijn gedachten van gewichtsverlies om te zetten (omdat het niet alles moet zijn waar ik op focus) heb ik mij vooral proberen te focussen op mijn mentale gezondheid. En ik moet zeggen dat wat extra tijd aan mijn mentale gezondheid besteden een hele goede stap is geweest. En ook zeker iets wat ik de komende tijd vol moet gaan houden, helemaal gezien de verhuizing die er aan zit te komen.

Toch baal ik wel dat ik niet ben afgevallen, maar ook een plateau hoort er nou eenmaal bij.

Op naar de cijfers!
Op 1 januari 2020 woog ik 97 kilo. Nu, op 1 meil weeg ik 89,6 kg
Dat is een verschil van 7,4kg wat ik ben afgevallen. Had beter gekund

Qua centimeters zijn er wel iets aan wijzingen, maar nog niks schokkends.
Op 1 januari was mijn buikomtrek 102cm. Nu, op 1 mei is dat 98cm
Op 1 januari was mijn bovenbeenomtrek 67cm. Nu op 1 mei is dat 61cm

Dit was hoe ik er op 1 januari uit zag

Zo zie ik er nu op 1 mei uit, ik zie aan mijzelf dat ik niet helemaal happy ben en verder wil gaan werken aan mijzelf. Niet alleen de buitenkant, maar ook zeker de binnenkant.

De bedoeling was om in April onder de 86kg te komen, want dan zou ik het lichtste zijn wat ik in de afgelopen 10-12 jaar gewogen had. Dat doel is nog steeds heel dichtbij, maar heeft blijkbaar harder werk nodig dan wat ik voorheen deed. Dat vergt niet alleen meer sporten, maar ook een mindset die even anders moet. De komende maand wordt druk en stressvol, dus ik ben zeer benieuwd wat dat met mijn gewicht en vochtbalans gaat doen. Het gewicht hoeft er niet in een zo kort mogelijke tijd af, ik doe het liever gezond dan snel, maar als ik wil dat er wat veranderd, dan moet er ook wat veranderen aan wat ik nu doe qua beweging en voeding, want dit gaat dus geen kant meer op zo.

Ik ben mij er van bewust dat een plateau soms gewoon ontstaat, hoe erg je je best ook doet en de goede intenties die je hebt, maar ik wil er gewoon voor zorgen dat het niet hier blijft steken. Het is vaak voorgekomen dat ik afhaak bij een plateau en weer terug ga naar oude ongezonde gewoontes. Dat moet deze keer anders.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *