Ik Probeerde De Crossfit Fundaments Lessen

En dan sta je ineens voor een loods, geen idee waar de voordeur was, maar ik zag wel meteen mensen barbells optillen. Goed begin. En dan ziet de eigenaar ons staan en wijst meteen waar de deur is (bleek grote zware schuifdeur te zijn) en ik weet niet wat het was, maar de eerste indruk was meteen… goh, aardige gozer. Dat alleen al is een goede binnenkomer, meteen op je gemak zijn.

Het was nog even wachten tot de les begon, want wij zijn natuurlijk belachelijk vroeg aanwezig. De groep voor ons is klaar en komen onze kant op. Meteen stelt iedereen zich aan ons voor, high five hier, high five daar… oké… vreemd. Ik ken deze mensen niet en ga niet met ze samen sporten, maar toch stellen zij zich voor. Achja, vriendelijk lachje op en gezellig een gesprek aan gaan, socializen als een malle, leuk joh.

De les begint en meteen is de sfeer relaxt. Tijd voor Fundamentals, oftewel de bouwstenen van de bekende oefeningen in Crossfit en hoe je die GOED uitvoert. De eigenaar en zijn zus geven de les en wij zijn in totaal met 5 ‘leerlingen’. Dat maakte het meteen al heel persoonlijk en wist je dat je goed de aandacht zou krijgen en niet op zou gaan in de groep. De trainers stellen zich voor en daarna is het de beurt aan ons. Wat mij direct opvalt is dat zij goed onze namen onthouden, ook verder door de lessen heen wordt ik steeds persoonlijk met mijn naam aangesproken. Het is zoiets kleins, maar ik houd er van. Die kleine persoonlijke touch was iets wat ik gigantisch waardeerde.

Alle lessen hebben een vast schema, eerst een warming up. Dan nemen we de oefeningen van die avond door, krijgen we een korte lecture en daarna is het WOD (Workout Of the Day) tijd. We nemen een heleboel bewegingen door, van gymnastiek naar Olympisch gewichtheffen en (mijn persoonlijke favoriet) normaal gewichtheffen.

Ik dacht het bij sommige oefeningen wel te weten, want ik squat bijvoorbeeld al jaren, ook met flink wat gewicht. Nou, ik kan je vertellen dat ik ook nog genoeg geleerd heb en hoop daardoor mijn vorm flink te verbeteren in de komende trainingen. En wederom kon ik waarderen dat ik het toch niet allemaal blijk te weten. Je kan genoeg lezen en kijken op internet, maar dat er iemand bij je staat en je kleine pointers geeft, iemand die er echt een cursus en opleidingen voor gevolgd heeft en zijn eigen gym opgebouwd, dat deed mij goed. Volgens mij konden ze er zelf ook wel om lachen toen ik ook daadwerkelijk aangaf dat ik flink verbaasd was hoe zulke kleine veranderingen een best groot effect hadden.

Alle oefeningen werden vanaf de grond toe opgebouwd. Niks geen overhaasten en met gewichten smijten. Nee, oefenen oefenen en nog meer oefenen en de basis in gedachten houden. Waar Crossfit veel shit voor krijgt en wat ik behoorlijk terecht vind is dat je bij wedstrijden vaak ziet dat, omdat het om snelheid draait, het eerste wat de deur uit gegooid wordt de vorm is. Dit werd ook hardop uitgesproken en dat kon ik waarderen, het wordt niet goed gepraat. Ze noemden zichzelf ook anders dan andere gyms, omdat zij hoe dan ook goede vorm willen blijven zien, dat is het aller belangrijkste.

Aan het einde van elke les doen we dus de Workout Of the Day, hier kwam telkens weer een van de movements voor die we die dag geleerd hadden. Echt in een paar minuten kon ik volledig stuk gaan. Een leuk gevoel. Als je sommige dingen nog niet kan, dan wordt het naar jou kunnen aangepast. Scaling (schalen) noemen ze dat. Af en toe helaas voor mij ook nodig, maar ook dat geeft weer motivatie om te blijven oefenen.

Aan het einde van de les doen we nog een WOD (Workout Of the Day). 6 minuten lang gaan we los en ik sta na 4 minuten flink te hijgen, maar opgeven? Daar doen we niet aan. Als ik voor iets ga, dan ga ik los en doe ik echt mijn best om er het meeste uit te halen.

Na 1,5 uur sluiten we de elke fundamentals les af en vanaf het begin wist ik dat het iets was waar ik mee door wilde. Ik was onder de indruk van de persoonlijke ondersteuning die wij kregen en hoe leuk de sfeer was. Het gevoel dat ik meer wilde leren en mijzelf wilde verbeteren had ik al een hele tijd niet meer gevoeld. Na afloop van de lessen zaten we vaak nog even na te praten met de trainers (eigenaar en zijn zus) en vertrokken wij met zo’n ongelooflijk goed gevoel. Dan denken wij veel te weten van de sport en de oefeningen en alsnog leer je veel en ook dingen waar je daadwerkelijk wat aan hebt.

In het begin vond ik het maar onzin dat je eerst de Fundamentals (basis) lessen moest volgen om volwaardig mee te mogen trainen, maar nu ik deze lessen gevolgd heb zie ik er zeker het nut van in. Anders sta je zomaar wat aan te kloten en daar heb je alleen jezelf maar mee.

Crossfit is een sport die zich niet richt op 1 ding, maar een combinatie maakt van meerdere disciplines om zo een allround atleet te creëren. Ik herken mijzelf daar wel in, want ik wil niet alleen maar goed zijn in zware dingen optillen. Cardiosessies langer volhouden en het leren van Olympisch gewichtheffen heeft altijd hoog op mijn dromenlijstje gestaan. Nu kan ik het gaan leren.

We zitten er even voor in de auto, want onze gemeente heeft geen Crossfit Box (zoals een gym genoemd wordt in deze wereld), maar naar mijn mening, het is het waard. Een abonnement bij een Crossfit box is niet bepaald goedkoop en dat is iets wat mij eerst tegenhield. Toch zie ik nu ook dat ik bij elke les een coach heb, die elke les weer met mij de basis van de movements gaat doornemen en mij aanstuurt en motiveert waar nodig, maar ook een trainer die in de gaten houdt hoe het met mijn vorm is en mij ook daar op aanspreekt en handvaten biedt. Dat vind je simpelweg niet in een reguliere gym. Ja, je kan wel een personal trainer in de hand nemen, maar dan betaal je evenveel per les als ik per maand.

Yme en Merle zijn geweldige coaches/trainers en ondanks dat ik nog een behoorlijke rookie ben op Crossfit gebied, dankbaar ben ik al voor wat mij nu al geleerd is.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *