Met Overgewicht In De Sportschool

Geweldig dat je er bent, dat is het eerste wat ik je wil laten weten. De sportschool zit vol met mensen die volledig strak afgetraind zijn en dat maakt het soms best moeilijk als je niet zo lekker in je eigen lichaam zit om daar tussen te lopen. Maar wat gaaf dat je het toch doet, dat je het toch probeert en voor een gezonder leven gaat.

Laten we voorop stellen dat ik zelf absoluut niet afgetraind ben, ook ik heb flink overgewicht. Wat ik weet is dat ik ook een behoorlijk aantal kilo’s zwaarder ben geweest dan wat ik nu ben, flink zwaarder. Ik heb er al gigantisch hard voor moeten werken om op dit punt te komen, maar wat ik ook weet is dat ik in de gym nog altijd aangekeken wordt als ‘wat doet die dikke vrouw met die zware gewichten?’. Want ja, ik kan flink wat gewicht optillen en in mijn sportschool zie je dat zo goed als geen vrouw doen. De meeste mannen kijken mij ook nog steeds weg en dat is soms moeilijk, maar ik ben er wel en jij bent er ook!

Je zit niet lui op de bank een zak chips weg te vreten, nee je staat hard te werken. En ja, in het begin is het even wennen om te kijken hoe ver je al wil gaan en waar je je gemakkelijk bij voelt, dat komt vanzelf. Ik weet zelf ook hoe moeilijk het is om voor die spiegel te gaan staan en jezelf oefeningen te zien doen (ja, daar is die spiegel voor, om te kijken of je de oefening goed uitvoert… niet om te poseren). Zelf heb ik daar ook veel moeite mee gehad, ik durfde mijzelf niet aan te kijken in die spiegel, ik ontweek mijn eigen blik. Nu mijn gewicht steeds meer omlaag gaat begint het steeds meer te wennen, maar ik ken het gevoel.

Wat ik je wel wil vragen is om het gedeelte met de spiegel niet te ontwijken, die gewichten die daar liggen, helpen je. Pak een dumbell op, zoek op internet wat oefeningen wat je leuk lijkt en probeer het gewoon. Soms is een oefening ook gewoon niet leuk, je voelt de spierpijn en het is zwaar… maar dat gevoel wat je na een workout voelt, daar gaat het het hem om. Je goed voelen over jezelf, want je hebt werk verzet!

Daar mag je trots op zijn, het gaat er om dat je werk verzet, dat je op weg bent naar je beter voelen over jezelf. Die shit is moeilijk, dat weet ik uit ervaring. Het is moeilijk om af te vallen, het is moeilijk om minder calorieën binnen te krijgen dan je verbrand, maar tegelijkertijd wel genoeg te eten dat je je vol voelt en niet uithongert. Het is moeilijk, zo moeilijk, maar je kan het. De eerste stap is al gezet toch? En dat was al een hele moeilijke stap. Het is belachelijk moeilijk om tussen afgetrainde mensen te lopen terwijl je zelf niet oke bent met hoe je lichaam er uit ziet. Het stomme is, dat hoe afgetraind ze ook zien, die mensen vaak ook nog niet eens tevreden zijn. Raar he? Maar zo is het.

Ik ben ongelooflijk trots op je dat je er toch staat en het toch maar doet. Al snel zal je zoveel voordelen gaan zien en word je beter en kan je oefeningen langer volhouden, hoe stoer is dat? Alles wat ik nu kan, daar had ik niet eens op kunnen hopen toen ik begon.

Wat ik wel belangrijk vind om te zeggen is dat een klein groepje mensen het voor ons ‘meer stevig’ of dikke mensen verpest heeft. Je weet wel, de groep die in de sportschool op een apparaat zitten, niks doen, alleen maar op hun telefoon zitten en geen druppeltje zweten in het uurtje dat ze er zijn. Dat groepje verpest het voor de rest, want we weten allemaal dat dikkere mensen al snel het stigma/vooroordeel krijgen dat we lui zijn. Owh ik heb zeker mijn moment dat ik belachelijk lui ben en niks wil doen, maar je ziet mij daarentegen ook hard gaan in de sportschool als ik er ben. Ik wil naar huis gaan met het gevoel dat ik een super goede workout heb gehad, dan pas ga ik tevreden naar huis. Ik doe actief wat aan mijn leven en jij ook.

Het wordt tijd dat er op internet meer positiviteit komt voor mensen met overgewicht die in de sportschool staan. Trek lekker kleding aan waar jij je gemakkelijk in voelt (super belangrijk!) en ga een lekker potje zweten, dat doen we er allemaal en niemand ruikt naar bloemetjes dus wees daar alsjeblieft niet bang voor. Bij mij gutst het soms ook van mij af en ik zie er niet cute uit als ik de kleedkamer aan het eind in loop, maar daar gaat het niet om. Het is geen modeshow en boeien als sommige dat er wel van maken, laat iedereen maar lekker zijn eigen ding doen, zo lang jij dat ook doet.

Eet goed, slaap goed en work hard in de sportschool en je zult resultaat zien als je het maar volhoudt en consistent doet. Motivatie en doorzettingsvermogen zijn belangrijk en ik hoop dat je dat hier een beetje hebt kunnen vinden. Voor eventueel meer motivatie kan je ook kijken op mijn Instagram (niet zo’n schaamteloze zelfpromotie), want daar laat ik vaak sportschool dingen zien en ikzelf haal veel motivatie Pinterest en ook Instagram. Het helpt toch, hoe stom het ook mag klinken. Motivatie moet je ergens vandaan halen, het maakt niet uit waar je het vindt, als je het maar op zoekt. Die shit komt niet vanzelf.

Als je vragen en/of hulp nodig hebt, vraag het mij gerust. Ik mag dan wel geen expert zijn, maar ik zit wel in hetzelfde bootje en heb al veel geleerd dus kan jouw bootje misschien de juiste kant op sturen. Schroom niet, hulp vragen is niet zwak, het hoort er bij en wij zijn er om elkaar te steunen en niet om elkaar naar beneden te halen.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *