Waarom Crossfit?

Crossfitters krijgen op Internet genoeg shit over zich heen. En af en toe, moet ik eerlijk toegeven, is het best terecht. Puur en alleen omdat in wedstrijden waar het vaak draait om zo snel mogelijk een aantal oefeningen te doen, vorm vaak als eerste de deur uit geflikkerd wordt. Vorm waar onder andere de powerlifters veel waarde aan hechten. Ik doe dat ook, maar heb af en toe ook wel zin in een wedstrijdje.

Crossfit is voor mij iets wat ik wil proberen omdat ik niet meer blij wordt van de gym waar ik heen ging. Ik merkte overduidelijk dat ik wat miste. Wat ik ook merkte is dat ik weggekeken werd als ik wel een typische Crossfit oefening probeerde. Weggekeken worden van het lifting platform, dat soort dingen. Ik ben er wel klaar mee. De oefeningen die ik leuk vind om te doen zijn juist in de box vrij normaal, dus yay!

Wel ben ik helemaal voor de open gym. Ik stel namelijk graag zelf mijn workout samen dan dat ik een WOD (workout of the day) moet gaan doen die vooraf vastgesteld is die misschien wel iets bevat waar ik die dag helemaal geen zin aan heb. Toch probeer ik mij er toch minimaal 1x per week voor in te schrijven. Maar gelukkig voor mij is de open gym ook zo’n 2 tot 3 keer per week, vlak nadat mijn werktijd voorbij is. De gym (fuck.. nee, BOX) staat ook in de plaats waar ik werk. Wij hebben er hier zelf geen een in de gemeente en heen en weer rijden heb ik ook niet zoveel zin in, dus meteen na mijn werk even een uurtje mee kunnen pakken is best prettig.

3 jaar geleden zag ik op Netflix voor het eerst ‘The Fittest on Earth’. Een verslag van de Crossfit Games van het jaar daarvoor. Ik had nog nooit zoiets gezien, wist niet dat het bestond, maar heb de documentaire ondertussen al zo’n 10 keer gezien. Het motiveerde mij meteen om destijds door te gaan met fitness, want dit is wat ik wilde. Natuurlijk had ik direct door dat ik nooit op dit niveau zou komen, want deze mensen gooien hun hele ziel en zaligheid er in… en ik heb toch echt een vast inkomen nodig. Maar de oefeningen leren en steeds beter worden en wie weet…

Sindsdien kijk ik ook elk jaar de Crossfit Games, deze worden live via Internet uitgezonden en ik zorg dat ik zoveel mogelijk kijk en als ik het mis, dan zit ik ‘s avonds terug te kijken. Ik wil er niks van missen. Het is maar net waar je motivatie vandaan haalt denk ik. Wel moet ik zeggen dat ik meer geïnvesteerd ben in de vrouwencompetitie. De mannen zijn de laatste jaren niet zo spannend, vind ik dan. De vrouwen, daar heb ik een boel favorieten.

Het is niet dat ik net zo goed als hen wil worden, want ik ben realistisch genoeg om te weten dat het hem niet gaat worden. Ook hoef ik er niet zo uit te zien als hen. Wel ben ik blij dat de vrouwen er nog steeds als vrouwen uit zien, dat is bijvoorbeeld bij bodybuilding en powerlifters vaak wel anders. Die 8pack is leuk hoor, maar gewoon al een gewicht hebben waar ik tevreden mee ben, is voor mij goed genoeg.

Het hele ‘community’ aspect van Crossfit moet ik nog wel aan wennen. In de reguliere gym word je over het algemeen met rust gelaten en niemand die zich met je bemoeit. Bij Crossfit is het echt een gevoel van saamhorigheid en mensen echt leren kennen met wie je traint en elkaars vooruitgang vieren. Dat is erg gaaf, maar ook erg wennen als je dat niet gewend bent.

Zoals ik al zei, Crossfit krijgt veel shit over zich heen. Waar dat door komt is dat er heel veel op internet te vinden is over de wedstrijden die de top Crossfitters doen. En die vorm er niet altijd even netjes uit ziet en ze heel erg vaak met blessures te maken hebben. En die blessures komen best vaak doordat door het wedstrijd aspect een beweging niet goed wordt uitgevoerd en tjah, dan is je kans op blessures hoog.

Ik zit dus nu bij een box die vorm boven alles stelt en dat voelt prettig. Toch is dat stigma er niet zomaar van af en ik hoop ook dat dat stigma niet op mij gedrukt wordt. Voor mij is dit de beste sport op dit moment om te doen wat ik gaaf vind en een betere allround atleet te worden. Iets waar ik naar streef. Niet goed in 1 ding, maar meerdere.

Motivatie komt in allemaal vormen en het is belangrijk om actief naar motivatie te zoeken. We vinden het allemaal op andere manieren. Ik zit vooral naar motivatie te zoeken op Pinterest, Instagram en Youtube, waar genoeg over Crossfit en andere lifting motivatie te vinden is. Soms is een leuke tekst op een shirt al genoeg. Zoek het waar je het zoeken moet, maar zonder movatie in welke vorm dan ook, wordt het een stuk moeilijker.

Plaats als eerste een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *